Червени пейки на 13 локации във Варна. Така двама младежи насочват

...
Червени пейки на 13 локации във Варна. Така двама младежи насочват
Коментари Харесай

Kампания Червените пейки срещу домашното насилие на 13 локации във Варна

 Червени пейки на 13 местоположения във Варна. Така двама младежи насочват публичното внимание към зачестилите случаи на домашно принуждение у нас. Двамата младежи са били на 12-месечен доброволчески стаж във Фондация " СОС " като част от план " Акция: ТИ СИ ПРОМЯНАТА ", осъществен от Сдружение " ЗА ТЕБ " и финансиран по стратегия " Европейски корпус за взаимност ". Целта на самодейността е да се увеличи информираността за горещите телефонни линии при случаи на принуждение в дома. С поддръжката на Община Варна, младежите са боядисали 16 пейки в червен цвят, като са сложили и осведомителни табели.

Идеята е на Габриел Данаилов (23 г.), който прекарва последната година, помагайки на хора, станали жертви на физическо, прочувствено и психическо принуждение.

“Ние доста постоянно не разпознаваме признаците на насилието и казусът остава сред четири стени. С тази самодейност желая да върнем още веднъж публичния спор и да стартираме да разясняваме казуса, с цел да го разгадаем. Защото това не е проблем на жертвата, това е проблем на обществото ", споделя младежът. По думите му сходни планове към този момент дават резултати в Италия и Австралия.

Доброволците са решили да пренесат образеца и тук, във Варна.

“Желанието ми е пейките да бъдат един морски фар за всички корабокрушенци, които са претърпели и претърпяват сега конфликт с домашното принуждение ", споделя студентът.

На осведомителните табели, сложени върху пейките, са посочени 3 телефонни линии, които работят 24 часа. На тях дават отговор екипи от разнообразни експерти - психолози и обществени служащи, които насочват жертвите към здравна помощ, полицейска отбрана или им дават психическа поддръжка.

Статистиката сочи, че около пандемичната конюнктура случаите на домашно принуждение във Варна са зачестили, споделя Анна Николова, ръководител на Фондация “SOS - фамилии в риск ". По думите й все още потенциалът на центъра във Варна е напълнен и хората, търсещи помощ, могат да бъдат пренасочени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР